CHS zřízení



Pokud jste si pořídili fenu s průkazem původu již se záměrem chovat toto plemeno (nebo více plemen – název CHS není vázaný jen k jednomu plemeni), nebo se rozhodnete až během následujících let, je nutné vlastnit název mezinárodně chráněný název chovatelské stanice (CHS), a tím ji mít zanesenou v registru chovatelských stanic psů všech plemen v České republice. O tuto registraci se žádá prostřednictvím formuláře (lze najít na www.cmku.cz) na registru CHS ČMKU - Českomoravská kynologická unie. Ta nechává název schválit Mezinárodním registrem CHS FCI v Belgii. Mezinárodně chráněný název pak Vaší CHS garantuje, že tento název v kynologickém světě vlastníte jen vy a nikdo jiný. Podrobné vysvětlení všech kroků je obsaženo ve směrnici pro registraci CHS, dostupné na stránkáchwww.cmku.cz, včetně aktuální ceny.

Při samotné volbě názvu je nutné dodržet následující pravidla: název nesmí být hanlivý, vulgární, nespisovný, rasistický, teroristický, delší než 40 písmen. Fantazii se sice meze nekladou, ale přeci jen si dejte práci s hledáním vhodného názvu, který vás bude provázet celým chovatelský životem a možná i vaše potomky, pokud CHS zdědí a budou v chovu pokračovat. V roce 1995, kdy jsem žádala o název já, trvalo vyřízení až 6 měsíců. I když je  dnes doba registrace kratší, přeci jen je vhodné zažádat o název s předstihem. Určitě ho budete potřebovat v době kontroly vrhu a odesílání podkladů k vystavení průkazů původu pro váš vrh - respektive maximálně do věku 3. měsíců od narození štěňátek. Mám v živé paměti chvíle, kdy  jsem  hledala vhodné jméno pro můj začínající chov plemene rotvajler. Uvažovala jsem o názvech „Z města Rottweilu“, „Z Rottweilu“, „1. z Rottweilu“. Další volbou byla naše tehdejší živnosti, proto „Horizontů, „Z Horizonu“, „na Horizontu“…atd. Zadala jsem snad 8 názvů a po půl roce mi bylo oznámeno, že všechny názvy jsou již registrované. Takže následovalo opět hloubání a dloubání, jak že se to budeme jmenovat. Inspirace mě asi opustila a mezi názvy bylo „Na konci světa“, „Z konce světa“ (pravda podle místa, kde jsme byli čerstvě přestěhováni mi to připadalo příhodné) dále – protože jsme vedli hospůdku na vesnici - mi někdo vnukl název „Z Neználkova“ a po zavírací době mě napadl poslední název „Z Vyhnálkova“. No, nebudu vás napínat - dopadlo to přesně podle toho. Byl mi zaregistrován poslední, čtrnáctý název „Z Vyhnálkova“.  Složitým procesem jsem se názvu „zbavila“ a stejně složitým jsem získala svůj stávající. Takže opravdu platí dvakrát měř a jednou řež – je to příjmení vašich dětí a jako chovatel tam bude  jako vizitka  jméno vaše.    

Velkou šanci na úspěšný zásah mají místopisné názvy – vesnice, řeka, potůček, hora, kopec, ale také různé zkratky (většinou rodinných příslušníků). Pokud budou všechny údaje správně vyplněny a odsouhlaseny, obdržíte certifikát Mezinárodně chráněné CHS, který bude mít uveden název CHS, přidělené registrační číslo, majitele CHS, kdo a kdy certifikát vystavil, razítko a podpis. Potom už se stačí řídit pokyny příslušného klubu, poradců chovu, prostudovat základy genetiky, veterinární péče, postupně nasbírat rady od zkušených chovatelů a své vlastní zkušenosti, vybudovat a vybavit porodnu pro fenu, bezpečný výběh pro štěňata,  prožít si 2 měsíce starostí a radostí a mít šťastnou ruku při výběru nových majitelů. Tím by měl být položen kvalitní základní kámen pro plnohodnotný život vaší psí ratolesti. Podle častých reakcí  nezasvěcených  osob by se dalo soudit, že jde o procházku  růžovým sadem – realita je ale úplně jiná. Chovatelství je obor jako každý jiný, potřebuje studium, praxi, zdravý rozum – a v neposlední řadě mnoho a mnoho citu.

                                                                                     Hodně štěstí!


https://www.facebook.com/groups/1452072588351227/

http://www.boerboelclub.cz/image.php?nid=12414&oid=3958329&width=684&height=960

KONTAKT

E-MAIL:
ballotada@seznam.cz

IFOLINKA DENNĚ:
od 8:00 - 22:00

Výživa, chov, zdraví
+420 777 558 850

BOERBOEL CLUB LOGO