Naše 1. výstava



V případě, že jsme nepodcenili dříve zmíněnou socializaci, neměl by být postupný nácvik psa na chovatelské akce zase tak velký problém. V každém případě se příprava vyplatí. Už při výběru štěněte je vhodné se na podmínky chovu informovat u chovatele a zjistit, co vlastně znamená svod, výstava, bonitace, svod plemeníků atd. Já novým majitelům doporučuji vypravit se na několik výstav s pejskem (samozřejmě po plné vakcinaci) již v raném věku. Také je vhodné nasát atmosféru výstavního chaosu nejprve jako divák – tedy bez pejska. Pro štěňátko nebývá jednoduchý pobyt a pohyb v halách, které mají svoji specifickou akustiku, klouzavé podlahy, přeplněné prostory, dveře na fotobuňku, výtahy a samozřejmě davy lidí a psů všude kolem. Toto prostředí vám věrně může nahradit například hala vlakového nádraží nebo metra, kde je pohyb lidí a zvuky téměř srovnatelný.

Kontrola počtu zubů a skusu, varlat

V první řadě musíme umět psa zaujmout a udržet koncentraci na požadovaný cvik, zpočátku pár sekund, později celou dobu posuzování. Od malého štěňátka učíme psa strpět v klidu prohlídku zubů, rozevírání čelistí při kontrole stoliček, se zavřenou tlamou kontrolu skusu, poté prohmatání těla, sáhnutí na varlata. Vždy psa náležitě odměníme. U nácviku použijeme povelu „zuby“ nebo jiného, vámi zvoleného. Samozřejmě pak vše zúročíte v případě návštěvy veterináře (vzorný pacient), nebo když pejskovi nedejbože zaskočí sousto, kostička nebo jiné cizí těleso.

Výstavní postoj

Pejska v tomto případě učíme postavení jednotlivých končetin do výstavního postoje a jeho setrvání v postoji po celou dobu posuzování rozhodčím. Dosud se mi nestalo, že by rozhodčí nepovolil pamlsky nebo malou hračku, která pejskovi pomůže udržet zájem. Z tohoto důvodu je dobré mít v kapse (nebo malých pamlskovnicích) nějakou dobrotu, balonek, plyšáka.

Posouzení v pohybu, měření, vážení

Po posouzení statiky je pes předveden v pohybu, jedná se převážně o mírný klus v kruhu (který je ale ve skutečnosti čtvercem) se psem u levé nohy, tak aby rozhodčí -stojící uprostřed- na psa dobře viděl. Tady je dobré psa učit reagovat dobře na pohyb vodítka a váš hlas. Lze použít povel klus, krok, stůj podle situace a instrukcí od rozhodčího. Pokud máte doma trošku prostoru, vykolíkujte si čtverec cca 5x5m (někdy budete mít štěstí i na větší), natáhněte pásku a cvičně kružte a kružte. Velice pěkně pak vypadá pes, který je předveden v mírném tahu před psovodem. Pokud je plemeno při posouzení i měřeno, zvykáme psa na přikládání měrky na kohoutek, na prsa a pod ocas. Dále změříme hloubku a šířku hrudníku a jeho obvod pomocí krejčovského metru, můžeme naučit psa i výstup na váhu a krátké setrvání. Měření a vážení se převážně provádí na bonitacích pořádaných klubem konkrétního plemene.

K přípravě nás samotných:

Výstava, svod, či jiná chovatelská akce, je akcí společenskou, a tak se snažíme tomu přizpůsobit i svůj oděv. Samozřejmě velká, pracovní a „uslintaná“ plemena mají svá specifika (např. malý ručníček zastrčený v zadní kapse kalhot). Také bychom měli volit oblečení, které kontrastuje s barvou srsti psa. Rozhodně si tedy k rotvajlerovi nebudeme brát černé kalhoty, ty by totiž při pohledu rozhodčího i diváků  narušili  horní linii psa nebo obrys hlavy. Obuv by měla být ve všech případech pohodlná, sportovní a určitě bez podpatku, který by mohl zranit psí tlapky.


https://www.facebook.com/groups/1452072588351227/

http://www.boerboelclub.cz/image.php?nid=12414&oid=3958329&width=684&height=960

KONTAKT

E-MAIL:
ballotada@seznam.cz

IFOLINKA DENNĚ:
od 8:00 - 22:00

Výživa, chov, zdraví
+420 777 558 850

BOERBOEL CLUB LOGO