Výchova a příprava krycího psa



Pojmem výchova krycího psa nemám na mysli jen časový zlom po uchovnění psa a jeho první krůčky v roli krycího psa, ale i samotnou přípravu v ranném věku.

Sebevědomí a postavení

Majitelka vlastnila psa a o 4 roky starší fenu. Fena byla zjevně ochotná ke krytí, vycházela svým chováním psovi vstříc, ale při jakémkoli kontaktu s fenou pes „odstřelil“ obloukem dva metry vzad a hledal podporu ve své paničce. Takto se to opakovalo snad hodinu, samozřejmě s nulovou šancí na úspěch. Začala jsem zpovídat majitelku, jak funguje soužití obou psů, postavení psů vůči sobě atd. a protože veškeré chování psů, které vybočuje z přírodních zákonitostí má svoji příčinu, celkem rychle jsme se dobraly k původu problému. Pes od malého štěněte vyrůstal se starší fenou, neustále byli spolu, žádné oddělení ani v době hárání a tak byl pomalu ale jistě stále více pod dominantním vlivem feny. Jako dospívající byl srážen při projevech zájmu o hárající fenu a jeho strach z jakéhokoliv kontaktu s fenou se v něm utvrdil. Narušený vztah pes-fena-majitelka byl ještě provázen naskakováním psa na záda majitelky a kopulačními pohyby. Z tohoto příkladu je jasné, že pokud plánujeme se psem jeho chovatelskou dráhu, je nutné tomu také přizpůsobit podmínky výchovy, správného vývoje sebevědomí (ne každý pes si umí sjednat pořádek s fenou sám), dostatečnou samostatnost a psychickou vyrovnanost, která pramení z dědičných předpokladů a řádné socializace.

Koncentrace

Na výkonu psa leží značná odpovědnost pro úspěšné krytí. Proto je také nepsaným pravidlem, že feny jezdí za krycími psy domů a ne naopak. Není to pro nic jiného, než aby pes byl v domácím, známém prostředí, mohl se maximálně soustředit na fenu a neodváděli ho od koncentrace neznámé pachy, zvuky, lidé a únava z cesty.

Krycí místo

Dále je velmi osvědčené psa naučit krýt na stejném místě, ať je to garáž (počítejte i s nepřízní počasí), místnost v bytě nebo jen stejný koberec, který při krytí rozvinete. Pes si jasně spojí místo a pachy s další příjemnou činností a už samotný příchod na toto místo psa vzrušuje.

Kontakt

Nepodceňujte kontakt psa a vás a učte ho od štěněte, aby se nechal dotýkat všude, včetně pohlavních orgánů. V případě asistence a pomoci při zavádění psa do feny, bude dotyky snášet naprosto automaticky a nebude reagovat negativně. Neříkám, že je to vždy nutné, ale např. u velmi osrstěných plemen je lepší jim pomoci, než aby docházelo k zbytečnému podráždění sliznice od srsti. Tady se také doporučuje okolí vulvy u feny ostříhat.

Závěrem se zamýšlím nad tím, jakým přínosem jsou plemena a linie, kde pes není schopen přirozeného krytí, fena přirozeného porodu, chabá jí mateřské pudy a tudíž nastupuje nutnost umělého odchovu štěňat, kde 2/3 vrhu uhyne. Jestli by nebylo na místě ubrat z titulů, užaslých pohledů na plnou stěnu pohárů, nezdravé mohutnosti, která ale většinou není o svalech, ubrat z exteriéru a šlechtického (geneticky chudého) rodokmenu a snažit se najít pudově zdravé, prověřené, pohybu schopné linie na oživení plemene. Matky co jsou plodné, s výbornými pudy, které rodí životaschopná štěňata, z kterých následně vyrostou jedinci dožívající se více než 4 let. A nemotat se stále v bludném kruhu – inseminace - císařský řez – odchov části vrhu – neadekvátní veterinární výdaje, promítající se do přemrštěné částky za štěně. Je to jen o neustálém lhaní, protože kdyby někdo zodpovědně k dispozici veškeré podobné informace – třetina plemen by tu už nebyla.


https://www.facebook.com/groups/1452072588351227/

http://www.boerboelclub.cz/image.php?nid=12414&oid=3958329&width=684&height=960

KONTAKT

E-MAIL:
ballotada@seznam.cz

IFOLINKA DENNĚ:
od 8:00 - 22:00

Výživa, chov, zdraví
+420 777 558 850

BOERBOEL CLUB LOGO