Laktace, možné komplikace a odstavení štěňat



Již v průběhu porodu má fena naběhlé mléčné žlázy a může z nich odkapávat mlezivo, které se po dvou až třech dnech konzistenčně mění v mléko. V období zhruba do tří týdnů má chovatel teoreticky úlohu dohlížecí, kontroluje přírůstky, kvalitně krmí matku a sleduje její chování. Zdravé štěně je po porodu aktivní, pohyblivé a snaží se o přisátí. Pro chovatele je ukazatelem toho, že vše je v pořádku, štěně klidné, spokojené, přibývající na váze, s kulatým bříškem, které sem tam zakňourá, ale nesmí to být nonstop žalostné volání, zlostné tahání střiku a břicho propadlé z nedostatku mléka. V tomto případě by musel ihned zastat funkci feny chovatel a štěňata každé dvě až tři hodiny pravidelně krmit náhradní stravou určenou pro tyto účely. S fenou je pak potřeba navštívit veterináře, který jí vyšetří a podá přípravek pro podporu tvorby mléka. Fena většinou sama přizpůsobí produkci mléka počtu štěňat, masíruje je a čistí olizováním a snaží se i kolem sebe udržovat pořádek.  

Eklampsie

Produkce mléka dosahuje maxima mezi druhým až třetím týdnem, v tomto období feny obzvlášť hlídám, neboť může dojít k náhlému poklesu hladiny vápníku v krvi na minimální hodnotu. Tento stav je znám jako mléčná horečka nebo poporodní eklampsie. I přesto, že krmím superprémiovým krmením třikrát denně, feny s vrhem sedmi a deseti štěňat se do tohoto stavu dostaly. Mléko z nich doslova kapalo za pochodu a při chvíli strávené v sedu se tvořili loužičky. Eklampsie se projevila zvýšenou teplotou, zrychleným dýcháním, malátností, špatnou motorikou, slabými záškuby na těle a nemožností postavit se na nohy. Všechny tyto projevy nastupují velmi rychle, a pokud bychom včas nepodali vápník, bylo by to pro fenu smrtelné! Optimální je samozřejmě nitrožilní podání vápníku vaším veterinářem, jako první pomoc je možné použít přípravek Calciveyxol aplikovaný podkožně a udržovat hladinu  vápníku v krvi tabletami. U injekčního podání příznaky do půl hodiny odezní, ale bohužel se mohou vrátit po dalším odlivu vápníku  - což je pár hodin po kojení. V tomto období se sice snažím vložit štěňatům mezi kojením krmnou náhražkou, aby si fena víc odpočinula, ale pouze velmi opatrně.

Mastitida

V případě, kdy štěňata neodsají dokonale všechno mléko, může dojít k velmi bolestivému zánětu mléčné žlázy, tzv. mastitidě. Většinou zasáhne struk mezi předními končetinami, ke kterému se štěňata nemůžou delší dobu dostat, nebo naopak struk u zadních končetin, který bývá nejvíce spuštěný a k dokonalému vysání je zapotřebí pořádný podtlak. Preventivně k těmto problematickým partiím přikládám ta nejsilnější štěňata, a také hlídám pravidelné změny stran ke kojení. V momentě, kdy fenu odvádím k vyvenčení nebo krmení ji vždy po návratu ukládám ke štěňatům na druhý bok. Toto jednoduché opatření vám ušetří nemalé komplikace, způsobené mastitidou. Pokud již mastitida nastane, je třeba přikládat chladící (ne ledové!) obklady a srazit teplotu (osvědčený je tvaroh, podmáslí a zázračná jsou i povidla, která jednak účinkují a štěňatům nedělá problém se poté přisát, což se nadá říct o mentolově zapáchajícím Aphlegminu). Dále je velmi důležité zatvrdlý struk rozmasírovat a hnis  postupně odstříkat, jinak se utvoří absces a hnis si prorazí cestu ven mimo mléčnou žlázu.  Toto mám v živé paměti z minulého vrhu - není nad domácí sádlo na promazání rukou a důkladnou masáž. Pro fenu to sice bylo velice bolestivé, ale plně mě nechala pracovat a po třech takových procedurách byl struk v původním stavu. Léčbu jsem pak po konzultaci s veterinářem podpořila antibiotiky (Synulox).

Přikrmování a odstavení štěňat

V období mezi třetím a čtvrtým týdnem postupně prodlužuji pauzy na kojení fenou a štěňatům prokládám krmnou dávku štěněčími granulemi s náhradním mlékem nebo mléčnou kaší. Tento přechod je v prvních dnech tzv. upatlaný, ale štěňátkům to evidentně nevadí a přechází na tužší stravu lehce. Velice osvědčená je velká kulatá miska s vypouklým středem, kolem které se rozloží celý vrh. V tomto věku také vrh poprvé odčervím (sirupem nebo pastou) a zastřihnu ostré špičky drápků. Podle potřeby můžete drápky i dříve. Do doby před přikrmováním není problém mít vrh doma u postele (a tím i pod stálým dohledem), ale po začátku přikrmování tuhou stravou štěňátka stěhuji do vytápěné porodnice. Zde používám kvalitní neprašné hobliny nebo papír ze skartovačky (doporučuji zásobit se dostatečným množstvím pro nepříznivé zimní období a nemožnost vrh učit venčit v trávě). V prostoru, určeném pro spaní štěňatům ponechávám výhřevnou podlážku, ale porodní ohrádku již odstraním. Při nadměrné laktaci feně dočasně postupně snížím krmnou dávku a zvýším pohyb, tím ovlivním tvorbu mléka do úplného zasušení feny. Toto bývá individuální, ale do osmého týdne věku štěňat by již měla být fena bez mléka a regenerovat se z předešlého stavu.


https://www.facebook.com/groups/1452072588351227/

http://www.boerboelclub.cz/image.php?nid=12414&oid=3958329&width=684&height=960

KONTAKT

E-MAIL:
ballotada@seznam.cz

IFOLINKA DENNĚ:
od 8:00 - 22:00

Výživa, chov, zdraví
+420 777 558 850

BOERBOEL CLUB LOGO