Porod den "D" pokračování



Na porod si předem nachystám : porodní ohrádku – na plemeno rtw, bx a boerboel je dostatečný rozměr 160 x 160 cm, (musíte  odečíst 10-12 cm obvodu na zábranu proti zalehnutí, která zachrání nejedno štěně), v lékárně kupuji balení buničité vaty v roli 500g, nastříhám na čtverce do kterých „odchytávám“ a  osušuji rodící se štěňata, desinfekci , nůžky, výhřevnou podlážku ( tu umístím uprostřed ohrádky, aby fena měla možnost ležet po obvodu a zbytečně se nepřehřívala, dosud jistě nebyla zvyklá na cca 28-30°C pod sebou), čistá prostěradla nebo jiné vhodné materiály na ležení .Výhodou je , že se deka, koberec nebo prostěradlo ohrádkou zatíží a neshrne se pod fenou-mohlo by se stát, že štěně se do materiálu zamotá , fena ho tím pádem nevidí a může zalehnout. Dále telefoní čísla na veterináře, kteří mají vaši plnou důvěru a jste si jistí, že vám telefon vezmou i v noci o víkendu – doba, kdy na 90% bude vaše fena rodit a vůbec čas, kdy i u jiných psů dojde ke zdravotním komplikacím , které nesnesou odklad. Feny zpravidla zdrží porod do chvíle, kdy dům i venkovní provoz utichne a cítí se v bezpečí.

Příznaky blížícího se porodu:

Všechny údaje jsou samozřejmě individuální a mohou se u fen lišit od intervalu dnů až hodin. Patří sem neklidné chování feny, hrabání  v boudě, pelíšku nebo jiném odlehlejším místě, moje feny pár dnů před porodem nejsou tak žravé  , někdy den  před porodem odmítají krmení úplně, nejčastěji den až 12 hodin před porodem zrychleně dýchají a mají hlenový výtok (kdy se roztahuje děložní krček), feny častěji močí a už se jim objevuje mléko.  Jinak se chová nervóznější prvnička nebo fena ne tak povahově vyrovnaná a mnohem mírnější příznaky vykazuje několikanásobná matka s dobrými mateřskými pudy.

Porod jako takový se snažím „ukočírovat“ navenek v klidu a tím nestresovat zbytečně  fenu, ale po celou dobu jsem nervózní až až  a je jedno , jestli rodíte první nebo stý vrh. Nikdy mi není lhostejné jak to dopadne a už vůbec nejsem zastánce spoléhání se na Matku přírodu. To se pak člověk nestačí divit, že od rádoby Pana chovatele slyší, že feně do porodu nijak nezasahuje, do boudy se nedívá o zábraně proti zalehnutí neslyšel  a až se štěňata sama vybatolí ven , tak teprve ví co „přežilo“. To nám potom téměř nulové odchovy z pravidelného krytí dávaly smysl. Příroda je sice mocná, ale mysleme na to, že námi chovaná plemena psů už by v této přírodě sama nepřežila  a jsou zdatně  ochuzena na pudech díky chovu , co má být IN.

Když už jsem po stádiu příprav a fena viditelně násobí stahy břicha a  následuje výtok plodové vody, můžeme co nevidět očekávat vypuzení prvního plodu. Plodová voda a výtok nesmí zapáchat.Každé štěně je vypuzováno samostatně v intervalech 15-30 minut, ale u mnohopočetného vrhu to může být i 2-3 hodiny.

Štěně po vypuzení ihned vytřeme a to prvořadě tlamičku a nosní dírky, jemně  při  vysoušení štěně masírujeme, pupeční šňůru-pokud už ji sama fena nezkrátila , tak ustřihnu cca na  3 cm desinfikovanými nůžkami nebo dle doporučení rozdrtím nehty, krvácení je minimální –spíš žádné, po té štěňátka odkládám na výhřevnou podlážku k úplnému vysušení.

Pokud vidím, že se porod blíží v závěru nebo že je fena více unavená , podávám energetickou výživu(tekutou nebo v pastě) a  aplikuji oxytocin . Tímto, podle konkrétního stavu nemusí porod trvat tak dlouho, fena vyloučí i lůžka , která nevypudila současně s plodem (toto bych doporučila sledovat a počítat) a může dříve v klidu odpočívat  a kojit .

Fena se po porodu několik týdnů čistí a odtékají z ní  zbytky plodové vody a placent, což může trvat 3-6 týdnů, čím  početnější vrh –tím znatelnější toto čištění bude.

Kdy volat veterináře:

Stalo se mi to zřídka, ale jisté je jedno- čím menší časové prodlevy, tím menší újmy na zdraví štěńat a feny.

Pokud po předchozím telefonátu s vaším veterinářem dojdete k závěru nutnosti zásahu v ordinaci-naváhejte a startujte auto. Může se vám stát, že odejtde plodová voda a 2 hodiny  se štěně nenarodí-nebo může dojít ke zranění feny a nedměrnému krvácení – nebo nemá fena stahy vůbec či minimální – naopak fena má stahy silné a víc než 30 minut štěně neporodí(viz. nejčerstvější případ moje bordynka  plynule porodila 6 štěňat a poté měla intenzivní stahy přes půl hodiny a štěně nikde-pohmatem bylo štěně v poloze s hlavičkou pod paží a tlačilo se vlastně hrbětem, což bylo na porodní cesty příliš, neváhala jsem a ač to bylo po 21 hodině večer  do půl hodiny byla v ordinaci na cístařském řezu, štěně bylo v uvedené poloze a další tlačící se za ním už ho zaklínilo – tímto rychlým zásahem jsme zdárně odrodili dalších 7 zdravých štěňátek, celkem se zadušeným sedmým plodem to byl nad očekávání mnohopočetný vrh  14ti

bordeauxských dog  od té doby ná dělají jen radost). Pro tuto variantu nezapomeňte na čisté prostěradlo, deku, košík či přepravku na štěňata a nejeden chovatel by ocenil výhřevnou podlážku na autobaterii.

Ale i tak si elektrickou můžete  předehřát v ordinaci a do příjezdu domů vám ještě půl hodinky poslouží. 


https://www.facebook.com/groups/1452072588351227/

http://www.boerboelclub.cz/image.php?nid=12414&oid=3958329&width=684&height=960

KONTAKT

E-MAIL:
ballotada@seznam.cz

IFOLINKA DENNĚ:
od 8:00 - 22:00

Výživa, chov, zdraví
+420 777 558 850

BOERBOEL CLUB LOGO