Porod ... příprava na porod feny



V návaznosti na přípravu krycího psa je na místě věnovat pozornost feně – budoucí matce. Nebudeme řešit chovné podmínky jednotlivých plemen, ale obecně to, že jako majitelé a budoucí chovatelé máte odpovědnost především za produkci zdravých a povahově vyrovnaných štěňat, a k tomu směřujete výběr feny a krycího psa. Před prvním plánovaným vrhem by fena měla být psychicky vyzrálá, ve výborné fyzické kondici a řádně vakcinovaná.

Jarní nebo zimní vrh?

Chovatel by měl zvážit,  zda je – s ohledem na jeho chovatelské podmínky a s přihlédnutím k velikosti plemene - vhodnější  jarní, letní, podzimní nebo zimní odchov vrhu. Každé období má svá pro a proti. Není nic pohodlnějšího, a pro štěňátka příjemnějšího, než slunečné počasí, travnatý koberec, spousta zákoutí k prozkoumání, bohaté venkovní zvuky života, snadné venčení, časté návštěvy a další a další podněty, které štěněti usnadňují ranou socializaci už u chovatele. Na druhé straně například podzimní vrhy a postupné otužování prcků při venkovních aktivitách napomáhá získání větší odolnosti a zvládání nadcházející zimy. Samozřejmě záleží na plemeni, tím myslím, že na naháče a čivavy, odchované na  vyhřívaných podlahách nebo u radiátoru to vliv nemá.

Sono, herpes virus, odčervení

Vycházejme z toho, že jsme úspěšně nakryli a zatím nevíme, jestli fena zabřezla nebo ne. Uvedu příklad: moje fenka Bastet (BX) začala hárat 22. září, ve středu (1.10. – 9.den od začátku hárání) jsem jela na určení hladiny progesteronu, rozbor ukázal hodnotu 4,6. Po konzultaci s mým veterinářem nám bylo doporučeno krýt pátek odpoledne, v sobotu a nejposlednější termín by byla neděle dopoledne. Rozhodli jsme se pro sobotu 4.10.,  k úspěšnému krytí došlo jednou, bez překrývání. Desátý den po krytí jsem preventivně očkovala Herpes virus, 26. den od krytí byla na sonu březost  potvrzena pohledem na  4…5…6…(nelze určit přesný počet) budoucích bordynek. Dále následovala druhá vakcinace Herpes viru cca 10 dnů před předpokládaným porodem. V polovině březosti aplikuji Strongold, nebo podobný preparát, pro co nejdokonalejší odčervení, aby se co nejvíc eliminovalo zamoření štěňat.

V této souvislosti se nabízí otázka – očkovat proti herpes viru, nebo ne? Riskovat úhyn vrhu, potrat, nebo mít zdravá štěňata? V minulých letech bylo poměrně těžké tuto vakcínu sehnat, nyní je již krize zažehnána, ale i tak mnohé chovatele cena vakcíny (cca 2000,- Kč) může odradit. Ač jsem se v mém chovu s herpes virem nesetkala, přeci jen při zahraničním krytí tuto hrozbu nepodceňuji. Nikdy nevíte, jestli fena, kterou kryl pes před vámi, byla 100% zdravá. A nevíte to ani u matky vaší feny či psa, která je při porodu mohla nakazit. Toto nechávám na zvážení každého z vás, ale pohled na umírající  štěňátka za to jistě nestojí. A je jasné, že psychika matky tím jen utrpí.

Výživa a krmné dávky březí feny

Ač je na trhu mnoho značek kompletního krmiva pro březí a kojící feny, určitě bych nedělala žádné radikální změny ve složení krmiva za dne na den. Vzhledem k tomu, že celoročně psy krmím superprémiovým krmivem, fence dávku od cca poloviny březosti mírně zvýším a rozdělím do 3 až 4 porcí. Předpokládám, že pokud chcete od feny výbornou kondici na zdravý vývoj štěňat, nepřipadají pro vás v úvahu krmiva z řetězců typu desetikilové balení za 200,- Kč. Každý si musí najít pro své psy to správné krmení, ne všechno z reklamy je to nej. A komplikací vás bohužel často neušetří ani krmivo za 2 000,- Kč.  Je pravda, že feny mohou mít také své těhotenské chutě. Ty moje se takto projevují, a tak jim v období březosti častěji vyvařuji, z masa je to především drůbeží a krůtí (převážně prsíčka) s rýží nebo těstovinami. Držím se hesla „všeho s mírou“, sem tam porce klasické stravy mi nikdy žádný problém nenavodila.

Mnoho chovatelů žije v domnění, že když fena musí v sobě vytvářet malé kostičky a chrupavky pro deset potomků, že je nutné podávat denně zvýšenou dávku kalcia.  Opak je pravdou. Do přísunu vápníku, fosforu a hořčíku v době březosti nijak nezasahujte, přebytek je buď vyloučen, nebo je jejich nadbytek spíše na škodu. Kvalitní krmení všechny potřeby fenky pokryje a neuvážené podávání doplňků stravy vám po porodu s větší pravděpodobností způsobí eklampsii. I když jí více trpí malá plemena, zaznamenala jsem jí už i u zdatné  rotvajlerky. První otázka veterináře byla, zda jsem před porodem přidávala kalcium – bohužel dávala a bohužel ne málo

Příprava porodního místa a porodní ohrádky

Přeskočím k radostnějšímu tématu. Místo, kde bude fena rodit, musí být vámi předem pevně dáno. Pokud to není dosavadní místo ustájení fenky, musí si na něj začít zvykat minimálně 14 dní dopředu. Tedy ne v okamžiku, když začne fena hrabat ve stohu svetrů ve skříni, nebo  noru v zemi v zákoutí zahrady pár dnů před porodem. Nespoléhejte jen na průměrnou březost uváděnou v příručkách: rodili jsme jak 60. den, tak i 69. Den (na jedno krytí u stejné feny). Místo by mělo být klidné, pohodné, dostatečně velké, nefrekventované vámi ani zbytkem psí smečky. Někdo si nastěhuje lehátko a spacák k feně do kotce nebo porodny, někdo zase naopak fenu k posteli do ložnice. Z vlastní zkušenosti mohu doporučit variantu B, je bezesporu pohodlnější. Sice se nevyspíte pár týdnů tak či tak, ale máte po ruce vše potřebné.

Na porod si předem nachystám porodní ohrádku - na plemeno rtw, bx a boerboel je dostatečný rozměr 150 x 150 cm, (musíme odečíst 10 až 12 cm obvodu na zábranu proti zalehnutí, která zachrání nejedno štěně). V lékárně kupuji balení buničité vaty v roli 500 g, nastříhám na čtverce, do kterých osušuji rodící se štěňata, dále desinfekci, nůžky, výhřevnou podlážku (tu umístím uprostřed ohrádky, aby fena měla možnost ležet po obvodu a zbytečně se nepřehřívala, dosud jistě  nebyla zvyklá na cca 28 až 30°C pod sebou), čistá prostěradla nebo jiné vhodné materiály na ležení. Výhodou je, když se deka, koberec nebo prostěradlo ohrádkou zatíží a tím se zabrání shrnutí pod fenou. Tímto opatřením se předejde případům,  kdy se štěně do materiálu zamotá, fena ho tím pádem nevidí a může zalehnout. Dále mám u ruky telefonní čísla na veterináře, kteří mají vaši plnou důvěru a jste si jistí, že vám telefon vezmou i v noci o víkendu. Což je ostatně díky zákonu schválnosti většinou doba, kdy  na  90% bude vaše fena rodit a vůbec čas, kdy  i u jiných psů dojde ke zdravotním komplikacím, které nesnesou odklad. Feny zpravidla zdrží porod do chvíle, kdy dům i venkovní provoz utichne a cítí se v bezpečí.

Po třetím týdnu věku vrh stěhuji do porodního boxu, kde používám kvalitní neprašné hobliny nebo papír ze skartovačky. To vše v dostatečné zásobě pro nepříznivé zimní období a nemožnost učit miminka venčit v trávě. V tomto věku je již nepravděpodobné zalehnutí od feny. U mnohopočetných vrhů (nebo při slabší laktaci feny) se už začíná s přikrmováním a začíná být náročnější udržování čistoty. V místě na spaní štěňat ponechávám výhřevnou podlážky, ale porodní ohrádku již odstraním.


https://www.facebook.com/groups/1452072588351227/

http://www.boerboelclub.cz/image.php?nid=12414&oid=3958329&width=684&height=960

KONTAKT

E-MAIL:
ballotada@seznam.cz

IFOLINKA DENNĚ:
od 8:00 - 22:00

Výživa, chov, zdraví
+420 777 558 850

BOERBOEL CLUB LOGO