Březost feny



Výživa a krmné dávky březí feny

Ačkoli je na trhu mnoho značek kompletního krmiva pro březí a kojící feny, určitě bych nedělala žádné radikální změny ve složení krmiva za dne na den. Vzhledem k tomu, že celoročně psy krmím superprémiovým krmivem, dávky od cca poloviny březosti zvýším a rozdělím do 3 až 4 porcí. Předpokládám, že pokud chcete od feny výbornou kondici pro zdravý vývoj štěňat, nepřipadají pro vás v úvahu krmiva z řetězců typu 10 kg za 200,- Kč. Každý si musí najít pro své psy to ideální krmení, ne vše z reklamy je to nej… A komplikací vás bohužel kolikrát neušetří ani krmivo za 2000,- Kč. Je pravda, že feny mohou mít také své těhotenské chutě, a tak jim v tomto období častěji vyvařuji, z masa především drůbeží a krůtí (převážně prsíčka) s rýží nebo těstovinami. Držím se hesla „všeho s mírou“ a porce klasické stravy nikdy žádný problém nenavodila. Mnoho chovatelů žije v domnění, že když fena musí v sobě vytvářet malé kostičky a chrupavky pro deset potomků, je nutné podávat denně zvýšenou dávku kalcia. Opak je pravdou. Do přísunu vápníku v době březosti nijak nezasahujte, přebytek je jen na škodu. Kvalitní krmení pokryje všechny potřeby feny a neuvážené podávání doplňků stravy vám po porodu s větší pravděpodobností způsobí eklampsii (odvápnění organismu). I když jí víc trpí malá plemena, zaznamenala jsem jí  i u rotvajlerky. První otázka veterináře byla, zda jsem před porodem přidávala kalcium – dávala a nemálo.

Falešná březost

Ač jde o abnormalitu, falešná březost není nemoc, a také takto k ní přistupujte. Jde o stav po proběhlém hárání, kdy ačkoli fena po krytí nezabřezla (nebo nebyla kryta), vykazuje všechny projevy březosti, až po přípravy na porod, zvětšení mléčné žlázy a laktaci. Fena přibírá na váze jako v březosti, je více žravá, na sebe opatrná (např. při hrách s dalšími psy), v čase, kdy by měla rodit, si hledá místo, případně si najde různé hračky o které se stará jako o štěňata. Nejvíce falešných březostí jsem zažila u mé pudlice, která  si našla pískací hračku a zuřivě ji hlídala, olizovala, masírovala, až po několika dnech ji rozkousala na malé kousky. Jenže to mi bylo 11 let a nikdo se mnou  tento její stav neřešil – prostě několik týdnů po hárání to začalo a samo i po čase odeznělo. Nevěděla jsem, že jde o hormonální proces, kdy se v těle feny tvoří stejná hladina hormonů, jako kdyby byla opravdu březí, a proto se také tak chová. Při mírné formě (bez silné produkce mléka) feně sebereme všechny hračky, zaměstnáme ji více pohybem, snížíme v krmné dávce bílkoviny a přiměřeně dávkujeme i vodu – v delších intervalech. Doporučuji ale v každém případě poradit se s veterinářem o postupu (hlavně s vodou v letním období).

Příprava porodního místa a porodní ohrádky

Přeskočím k radostnějšímu tématu. Místo, kde bude fena rodit, musí být vámi předem pevně dáno. Pokud to není dosavadní místo ustájení fenky, musí si na něj začít zvykat minimálně 14 dní dopředu. Tedy ne v okamžiku, když začne fena hrabat ve stohu svetrů ve skříni, nebo  noru v zemi v zákoutí zahrady pár dnů před porodem. Nespoléhejte jen na průměrnou březost uváděnou v příručkách: rodili jsme jak 60. den, tak i 69. Den (na jedno krytí u stejné feny). Místo by mělo být klidné, pohodné, dostatečně velké, nefrekventované vámi ani zbytkem psí smečky. Někdo si nastěhuje lehátko a spacák k feně do kotce nebo porodny, někdo zase naopak fenu k posteli do ložnice. Z vlastní zkušenosti mohu doporučit variantu B, je bezesporu pohodlnější. Sice se nevyspíte pár týdnů tak či tak, ale máte po ruce vše potřebné.

Pro plemeno rtw, bx a boerboel je dostatečný rozměr porodní ohrádky 150 x 150 cm (musíme odečíst 10 až 12 cm obvodu na zábranu proti zalehnutí, která zachrání nejedno štěně). Výhodou je, když se deka, koberec nebo prostěradlo ohrádkou zatíží a tím se zabrání shrnutí pod fenou. Tímto opatřením se předejde případům,  kdy se štěně do materiálu zamotá, fena ho tím pádem nevidí a může zalehnout. Po třetím týdnu věku vrh stěhuji do porodního boxu, kde používám kvalitní neprašné hobliny nebo papír ze skartovačky. To vše v dostatečné zásobě pro nepříznivé zimní období a nemožnost učit miminka venčit v trávě. V tomto věku je již nepravděpodobné zalehnutí od feny. U mnohopočetných vrhů (nebo při slabší laktaci feny) se už začíná s přikrmováním a začíná být náročnější udržování čistoty. V místě na spaní štěňat ponechávám výhřevnou podlážky, ale porodní ohrádku již odstraním. 


https://www.facebook.com/groups/1452072588351227/

http://www.boerboelclub.cz/image.php?nid=12414&oid=3958329&width=684&height=960

KONTAKT

E-MAIL:
ballotada@seznam.cz

IFOLINKA DENNĚ:
od 8:00 - 22:00

Výživa, chov, zdraví
+420 777 558 850

BOERBOEL CLUB LOGO