Den "D" krytí



Jak už jsem psala, ideální je krýt u psa v domácím prostředí. Fenku po cestě necháme chvíli proběhnout, vyvenčit, aklimatizovat se. Poté, nejlépe na vodítku, jí seznámíme s nápadníkem, ten je v této chvíli obvykle již zcela zaujat pachem feny, který zprostředkovávají feromony (nejsilněji v análních žlázách a v pochvě). Majitel doporučuji držet fenku u hlavy a v případě potřeby ji uklidňovat.

Samotný akt by se dal vyjádřit ve fázích námluvy - vzeskok psa - vniknutí psa do feny – svázání – ejakulace  - rozvázání. Fena by se měla chovat vstřícně, psovi se stavět zády a pro snadnější vniknutí dává fena ocas stranou (pokud ne, zajistí majitel). Pes fenu očichává, olizuje a připravuje se na vzeskok, kde se snaží kopulačními pohyby najít vchod do pochvy. V této fázi mám své psy naučené si nechat pomoci a psa do feny nasměruji, zejména když je mezi nimi větší výškový rozdíl. V této chvíli je pes v plné erekci, vykonává důraznější kopulační pohyby a nastává svázání, kde se v pochvě zvětší žaludový uzel a probíhá ejakulace. U některých povahově labilnějších fen (nebo úzce stavěných v pánvi) může dojít k unáhlené reakci, leknutí, nervozitě a snahy se majiteli vysmeknout. Proto buďte vždy připravení a pohotoví, fenu držte pevně, ale ne křečovitě – aby nedošlo k poranění ani jednoho z nich.

Svázání může trvat různou dobu, od pár minut až hodinu, výjimečně i déle. Tato doba ale nemá žádný vlivu na výsledný počet oplodněných vajíček. V době svázání se může pes přetočit tak, že stojí zádí k sobě (viz foto 1), nebo jen vedle sebe (foto 2 - zadní nohu psa nepřetáčíme přes hřbet feny), nebo si fena z dlouhé chvíle při svázání lehne a pes pohodlně stojí nad ní (viz foto3). Pozor, ať nepřetáčíte psa zbytečně brzy, kdy ještě není dostatečně zvětšen žaludový uzel, a tím pádem pes z feny vypadne a oplodňuje koberec. I na tento případ se můžete připravit a buď krytí za několik hodin opakovat, nebo mít ihned k ruce veterináře s inseminační sadou. Po opadnutí zvětšení dochází k rozpojení, kdy se většinou pes i fena olizují. Není na závadu, když se fena vymočí, ač chovatelé se snaží tomuto zabránit ve víře, aby část spermatu fena nevypudila - není to nutné. A ani není nutné odnášet fenu z krytí hlavou dolů (což je v případě boerboela dosti úsměvná představa). Při jednom krytí pes do feny dostane tolik milionů spermií (mimo to, že spermie musí ve feně ještě několik hodin „dozrát“), že se o početný vrh nemusíte obávat. Jasným příkladem je 13 narozených štěňat bordeauxské dogy, kde přípravu a průběh krytí jsem popisovala v minulém čísle.


https://www.facebook.com/groups/1452072588351227/

http://www.boerboelclub.cz/image.php?nid=12414&oid=3958329&width=684&height=960

KONTAKT

E-MAIL:
ballotada@seznam.cz

IFOLINKA DENNĚ:
od 8:00 - 22:00

Výživa, chov, zdraví
+420 777 558 850

BOERBOEL CLUB LOGO