Co předchází prvnímu krytí



Předem musím zmínit, že splněním posledního bodu v uchovnění vaší feny (ať je tento krok spočívá v absolvování výstavy, rentgenu, bonitace, zkoušky…) vaše chovatelské aktivity nekončí, ale naopak právě začínají. Před krytím je nutné přihlédnou ke spoustě okolností, které ovlivňují jak samotný průběh krytí se zdárným zabřeznutím, tak porod optimálního počtu štěňat. Psychika feny v době celého hárání a určení správné doby krytí hraje velmi důležitou roli, kterou začínající chovatelé podceňují. Už není na místě spolehnout se jen na chování sousedovic voříška za plotem a rádoby vstřícné chování feny, které má za následek „šup do auta a hurá na krytí“. Ona první svolnost feny ke krytí vůbec neznamená, že je fena schopná v danou chvíli zabřeznout. Nemohu zde uvádět podrobný popis všech fází, ale ráda vás nasměruji ke zdroji informací, kterým je kniha Průvodce psí reprodukcí autorů Romana a Renaty Kvapilových (Průvodce psí reprodukcí, nakladatelství TON, rok vydání 2007, ISBN: 978-80-86177-21-2).

Jako jeden z příkladů mohu uvést krytí mé první feny bordeauxské dogy, kde jsem s fenou absolvovala dvakrát vyšetření hladiny progesteronu v krvi, byla určena ideální doba krytí, došlo k úspěšnému nakrytí (pro můj klid jsme obden překryli) a fena porodila jedno zdravé štěně. Následné krytí s tímto psem nezabřezla a po změně jiného krycího psa opět nezabřezla. Všemu předcházelo vyšetření, ochota ke krytí, stoprocentní zdravotní stav obou zvířat, navenek se vše zdálo být v pořádku. Až na jeden zcela důležitý stav! Ukázalo se totiž, že fena byla v cizím prostředí (ač krytí chtivá) ve stresu, mírně zadýchaná, uši složené vzadu, prostě nebyla v pohodě jako vždy. Tyto stresové stavy u fen mají v drtivé většině případů za následek omezení nebo zastavení ovulace a tím mnohem menší šanci na zdravé plné vrhy, které chovatel od své feny očekává. Věc jsem nakonec řešila tak, že jsem požádala majitele krycího psa, aby přijel na krytí k nám domů a fena tím pádem byla v co největší pohodě. Výsledkem tohoto krytí byla tři štěňátka a následný dokonce štěňátek sedm. Fena sice při svázání mírně znejistila, ale po samotném aktu již odpočívala v klidu ve svém pelíšku a tudíž ji nečekala ještě dlouhá cesta autem a stejně tak dlouhý stres.

Dále se držím pravidla, že feně v době hárání nijak razantně neměním zavedený denní režim, krmení, a trochu jí šetřím. Dalším příkladem, kdy fena s jindy plnopočetnými vrhy porodila jen tři štěňata, bylo krytí po velmi úporné tisícikilometrové cestě a vše ve velkém spěchu. Zde bych opravdu doporučila majiteli feny, aby si zajistil v místě krytí nocleh a přijel s fenou o den dva dříve a tím ji dal čas na aklimatizaci a odpočinek před samotným krytím. Jistě se to při často nákladném zahraničním krytí vyplatí.

A pro tentokrát poslední příklad nezabřeznutí feny uvedu situaci, kdy krytí i překrytí proběhlo v pořádku, ale pes byl tou dobou v léčení antibiotiky (což jsem se dozvěděla až na místě). Dnes jsou již na trhu léky, které na reprodukci vliv nemají (nebo jen velmi malý), ale přeci jen to bylo v dobách mého začátku chovatelství a velký výběr vhodných léků tehdy nebyl.

Nerada bych, aby tyto příklady začínající chovatele odradily, není to mým záměrem, naopak budu ráda, když se podobným situacím díky znalostem vyhnete a dočkáte se krásných potomků od své chovné feny. V mém případě bylo pár neúspěchů zanedbatelným procentem v porovnání s tím, kdy vše probíhalo v naprostém pořádku a nyní se již těším z mnoha generací svých odchovů.   


https://www.facebook.com/groups/1452072588351227/

http://www.boerboelclub.cz/image.php?nid=12414&oid=3958329&width=684&height=960

KONTAKT

E-MAIL:
ballotada@seznam.cz

IFOLINKA DENNĚ:
od 8:00 - 22:00

Výživa, chov, zdraví
+420 777 558 850

BOERBOEL CLUB LOGO