Dospívání BOE



Doba dospívání je bezesporu období prověření vašich znalostí, zkušeností a nervové soustavy.  Mám vypozorováno, že i majitelé prvního psa lépe zvládají období puberty svého miláčka, pokud je patrné i u jejich dětí slušné vychování. A naopak, rodina, která mi přijede pro štěně s tlupou rozjívených a nezvladatelných dětí se většinou potýká s nedostatkem autority u psa. Všichni to jistě z nějakého příkladu znáte - v takové rodině prostě vládne pes.

Hra na honěnou

U psů v pubertálním věku, což u velkých ras znamená přibližně rozmezí 6 až 10 měsíců, se začíná projevovat uvědomění si své síly (jak psychické tak fyzické). Já toto období pracovně nazývám období občasné hluchoty. Jinak stoprocentně zvládnutý cvik prostě pes najednou bezdůvodně neudělá. Nejčastěji jde samozřejmě o přivolání, kdy pes zaujme polohu na bloku a nehne se ani po šišlavých povelech, ani po výhrůžném tónu, prostě dělá hluchého a jen vyčkává, jaká bude vaše reakce. Pokud to po hodinovém nahánění miláčka (což z dálky vypadá jako pěkná hra) vy jako páníček vzdáte, se pes postupně utvrzuje v pozici vedoucího. Čím víc pak takových zkušeností nasbírá, tím větší asociál z něho vyroste. Dokud je prcek malý a vy rychlejší je nutné vždy jej dostihnout, přivolání dokončit a pejska pochválit! Pes i v pozdějším věku musí nabýt dojmu, že ho vždy dohoníte a popřípadě i potrestáte.

Psi v tomto věku již obvykle začínají hlídat a reagovat na cizí zvuky, lidi, situace. Od štěněte jsem si brávala jednoho ze svých psů do práce, takže znal všechny mé spolupracovníky. V jeho osmi měsících se kolega od stolu naklonil a s rozmáchlým gestem mi chtěl něco sdělit – doteď nevím co - protože pes situaci vyhodnotil jako ohrožení paničky. Naštěstí jsem ho v letu pohotově odchytila těsně před dokončením „zákroku“. Od té doby mi pes sice ležel u nohou, ale na vodítku a velmi bedlivě střežil moje bezpečnostní zónu.

Pohlavní vyspívání

Pubertou u psů je myšleno také pohlavní vyspívají, kdy samci mohou na starých psech zkoušet kopulační pohyby, začínají se neohrabaně zajímat o háravé feny a se svým dosavadním psím kamarádem si řečí těla vyjasňují, kdo že tady bude šéfovat. Můžete pozorovat vyzývavé postoje, ocas nehybně držený vzhůru, křížení se krky přes sebe atd. U fen v tomto období přichází první říje, upevňuje se jí sebevědomí. Moje fena boerboela začala hárat v osmém měsíci, a i když si do té doby s dvouletou fenou hrály, po odhárání ji bere jako konkurenci a snaží se získat pozici vedoucí feny. Začala se také zajímat o psy jako samce, nabízí se jim a vůbec koketuje všemi možnými způsoby. U fen je průběh vzdorovitého chování převážně mírnější a u některých si majitel ani neuvědomí, že ze štěněte je již fena na vdávání.

Chybami se člověk učí

Jediným osvědčeným receptem jak zvládnout dospívání je důslednost a vytrvalost z vaší strany. Rozhodně ne tvrdost a hrubost! Psi jsou v tomto období velmi vnímaví a budou si vaše neuvážené reakce dlouho (ne-li napořád) pamatovat. Jednou jedinkrát mi ujeli nervy, když jsem chtěla trénovat radostné předvádění v kruhu výstavním, a tak jsem u mladé bordynky přepnula na kovovém obojku na stahovací očko a fenu cukáním chtěla donutit zvesela poklusávat na úrovni mého kolene (a ne půl metru za sebou). Výsledek je patrný téměř na všech předvedeních této feny – jde si jen tím svým tempem a jen proto, že ona mi to dovolí. Radostně by se snad předváděla s každým kromě mě, když se jí snažím za klusu přes obojek zvednout hlavu vzhůru, ona naopak vší silou zaboří čumák k zemi, až se dusí vlastním odporem. Samozřejmě mě tento stav netěší a napříště se budu snažit motivovat psa jinak. Nezbývá mi, než se neustále feně omlouvat za můj úlet, i když myslím, že mi to odpustila, vím, že nezapomněla!     


https://www.facebook.com/groups/1452072588351227/

http://www.boerboelclub.cz/image.php?nid=12414&oid=3958329&width=684&height=960

KONTAKT

E-MAIL:
ballotada@seznam.cz

IFOLINKA DENNĚ:
od 8:00 - 22:00

Výživa, chov, zdraví
+420 777 558 850

BOERBOEL CLUB LOGO