APPRAISAL BOERBOEL INTERNATIONAL, NEZAMYSLICE 4.10.2014



BBI - výběrová bonitace plemene boerboel v Čechách  

Dne 4. 10. 2014 se v kynologickém areálu v Nezamyslicích na Prostějovsku konala historicky první výběrová bonitace plemene boerboel dle kritérií chovu organizace Boerboel International. Za pořádající Boerboel Club CZ jsme měli tu čest uvítat mezinárodní komisi rozhodčích ve složení: rozhodčí exteriéru Lotte Kirkegaard z Dánska, povahu pak posuzoval Andree Lancker z Německa, kterému pomáhal tříčlenný tým chovatelů z Německa, Holandska a Belgie. Mezi diváky jsme zaznamenali také několik zahraničních chovatelů a zájemců o plemeno, čehož si pochopitelně velice vážíme, mimo jiné i proto, že se bez váhání a rádi stali čestnými členy Boerboel Club CZ. 

Úvodem bych krátce osvětlila systém hodnocení dle mezinárodní organizace Boerboel International.

Posouzení psa se provádí ve 3 oddílech, kde hodnocení exteriéru tvoří 50 %, povaha 25 % a zdraví 25 %. Čím víc se blíží celkové skóre stu procent, tím je posuzovaný pes blíže ideálu boerboela. To je zásadní rozdíl například od hodnocení organizací typu SABT a EBBASA, která hodnotí jen exteriér. Systém je velmi dobře propracovaný a v podstatě poukazuje v jednotlivých zadaných bodech, kde je slabina či přednost daného psa. Lehce tak zjistíte, že pes výborného exteriéru, ale nevyrovnané povahy či např. rentgenu kyčlí 2. nebo 3. stupně, nemůže v součtu dosáhnout vysokého ohodnocení. Za vše se zde strhávají dílčí body a pes je tak hodnocen opravdu komplexně.

Ale již k samotné akci, na kterou bylo přihlášeno celkem patnáct jedinců ve věku od jednoho roku do čtyř let. Na samý úvod posuzování byl všem účastníkům rozdán tiskopis s jednotlivými kategoriemi hodnocení exteriéru, povahy a zdraví a vše bylo s podrobným komentářem a za pomoci ozvučovací aparatury účastníkům názorně předvedeno na zkušebním psovi. Poté již začalo samotné posuzovaní, při kterém byl každému majiteli podrobně vysvětlen počet zadaných bodů u jeho psa, vyzvednuty kvality i negativa konkrétního psa, který byl kompletně přeměřen, a tyto hodnoty byly zaznamenány do bodovací karty. Paní rozhodčí velmi často prohmatávala psům osvalení, prohlížela zuby, se psem všemožně manipulovala a vůbec kontakt rozhodčího se psem byl brán jako automatický. V tomto bodě musím vyzvednout chování všech předvedených psů, nikde se neobjevil ani náznak agrese či bázlivosti, psi se nechali změřit, prohmatat a pohladit.  Nedošlo tak k jedinému případu vyloučení pro nesplnění povahových vlastností. Bohužel - z našich osobních zážitků, bylo chování přihlášených psů v naprostém kontrastu s chováním některých jedinců předváděných na výstavách, kteří mají často problém byť jen ukázat cizí osobě zuby, či si nechat sáhnou na varlata.

Výsledky

Stupně vítězů psi:

1. Gandalf Ballotada: BBI TPI 93,25 % (exteriér 86,5 %, povaha 100 %, zdraví 100 %), majitel Dagmar Špátová

2. Olaf from South Afrika: BBI TPI 92,5 % (exteriér 86,5 %, povaha 97 %, zdraví 100%), majitelky Magda Moravcová a Natalie Rogalská

3. El Calif Ballotada: 87% exteriér, 100% povaha, majitel Robert Mifka

Stupně vítězů feny:

1. Eleanor Ballotada: BBI TPI 92,25 % (exteriér 84,5 %, povaha 100 %, zdraví 100 %), majitelka Martina Kynclová

2. Rainbow Glage Nuggi: exteriér 82,5 %, 100 % povaha, majitelka Adéla Štefaniková

3. Impala Marion Ballotada: exteriér 80 %, povaha 100%, majitelka Marie Mlčochová

Poznámka: tam, kde zatím nebyl doložen certifikát zdraví, není určeno skóre BB TPI

Vzhledem k velmi špatné zkušenosti s bonitací, pořádanou organizací SABT, byla opravdu velmi milým bonusem skutečnost, že již při samotném odpoledním vyhlášení výsledků byla účastníkům předána tištěná registrace psa v BBI, pes byl zanesen do databáze, a po doložení certifikátu zdraví tam, kde nebyl dodán (například u psů, mladších osmnácti měsíců) bude u daného jedince změněn status na „chovný jedinec“. Výsledky z akce bylo také ihned po skončení možné stáhnout z webu BBI. Ano - tak dalece propracovaný systém BBI používá a svým klientům díky tomu také poskytuje servis, diametrálně odlišný od jiných organizací. A věřte, že vím, o čem píši, a že jsem si za sedm let členství v SABT zažila čekání ažaž. On-line fungující systém a vůbec přístup lidí z BBI na nás působil jako balzám na duši.

Závěrem bychom chtěli poděkovat Lotte a Andreemu za profesionální přístup a hodnocení, všem pomocníkům za asistenci, Elvíře Hradílkové za překladatelskou službu, fotografkám a fotografům za dokumentaci, KK Nezamyslice za super zázemí, majitelům burbulíků za účast a všem, kdo se jakkoliv podíleli na chodu akce. Ještě jednou díky! Věříme, že ač byla tato akce první, jistě nebude poslední a sejdeme se v ještě hojnějším počtu.

 

VÝSLEDKOVÁ LISTINA AppraisalResults_Czech Republic_Nezamyslice_04-10-2014

 


https://www.facebook.com/groups/1452072588351227/

http://www.boerboelclub.cz/image.php?nid=12414&oid=3958329&width=684&height=960

KONTAKT

E-MAIL:
ballotada@seznam.cz

IFOLINKA DENNĚ:
od 8:00 - 22:00

Výživa, chov, zdraví
+420 777 558 850

BOERBOEL CLUB LOGO